Isparta’da İşitme Engeline Meydan Okuyan Irmak Kılınçarslan Türkiye Derecesi
Isparta'da yaşayan ve doğuştan işitme engelli olan 18 yaşındaki Irmak Kılınçarslan, azmi ve çalışkanlığıyla herkese örnek olacak bir başarıya imza attı. YKS'de elde ettiği Türkiye derecesiyle hedeflediği tıp fakültesine bir adım daha yaklaşan Kılınçarslan, engelli bireylere de önemli bir mesaj verdi: "Engelimizi engel olarak değil, bir basamak olarak düşünmeliyiz."
Isparta’da yaşayan ve doğuştan işitme engelli olan 18 yaşındaki Irmak Kılınçarslan, azmi ve çalışkanlığıyla herkese örnek olacak bir başarıya imza attı. YKS’de elde ettiği Türkiye derecesiyle hedeflediği tıp fakültesine bir adım daha yaklaşan Kılınçarslan, engelli bireylere de önemli bir mesaj verdi: “Engelimizi engel olarak değil, bir basamak olarak düşünmeliyiz.”
Kılınçarslan, doğuştan “Çift Kulak Microtia” hastası olarak dünyaya geldi. Çift taraflı kulak kepçeleri olmayan ve doktorların “konuşamaz, cümle kuramaz” dediği Kılınçarslan, küçüklüğünde geçirdiği ameliyatlar sonucu kafatasına takılan işitme cihazı sayesinde duymaya başladı. Ailesinin ve öğretmenlerinin büyük desteğiyle konuşmayı öğrenen Kılınçarslan, eğitimine devam etti ve Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesi’nden mezun oldu.
Hedefindeki Tıp Fakültesine Bir Adım Daha Yaklaştı
Hayali doktor olmak olan Kılınçarslan, YKS öncesinde sıkı bir çalışma temposu belirledi. Okuldan arta kalan zamanlarında kütüphaneye giden ve binlerce soru çözen Kılınçarslan, sınavdan önceki son iki ayını da evinde kamp yaparak geçirdi. Verdiği emeklerin karşılığını alan Kılınçarslan, Y-TYT’de Türkiye 67’ncisi, Y-SAY’da ise Türkiye 150’ncisi olarak büyük bir başarıya imza attı.
“Doktor Olamazsın” Diyenlere En Güzel Cevap Oldu
Kılınçarslan, 10. sınıfta “Sen doktor olamazsın” diyenlere karşı verdiği mücadeleyi şu sözlerle anlattı: “Bu beni çok üzmüştü ama ne olursa olsun motivasyonumu asla kaybetmedim ve doktorluğun peşini bırakmadım. Araştırmalara devam ettim. 11. sınıfta üniversite gezisinde Hacettepe Üniversitesi’nde durumumu anlattım. ‘Sen doktor olabilirsin’ dediler. Yeni stetoskop modelleri çıkmış ve onları alarak doktorluk yapabilirmişim. Bunu duyunca çok sevindim.”
“Engelimizi Bir Basamak Olarak Düşünmeliyiz”
Irmak Kılınçarslan, başarısıyla tüm engelli bireylere de ilham kaynağı oldu. Kılınçarslan, “Bu hayatta her şey bazen bitmiyor. Bazen devam etmek, azmetmek, hayatı sevmek gerekiyor. Belki biz hayata dezavantajlı başladık ya da hayatımız bir anda alt üst oldu gibi düşünüyoruz ama azimle bu hayatın akışını değiştirebiliriz. Ben değiştirdiğimi düşünüyorum. ‘Konuşamaz’ denilen bir çocukken şu an buradayım ve size seslenebiliyorum. Bu benim için çok güzel bir başarı ve sizin de bunları başaracağınıza gerçekten inanıyorum.” dedi.
Kılınçarslan, ilk olarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni tercih edeceğini ve hasta ve engellilere yardım etmek için doktor olmak istediğini belirtti. Babası Ramazan Kılınçarslan da kızının başarısıyla gurur duyduğunu ifade ederek, “Kızımın tıp fakültesini de başaracağını ve çok iyi bir doktor olarak yetişeceğini düşünüyorum. İnsanlığa, vatana ve millete hayırlı olur.” dedi.